Bahar alerjisi, ülkemiz gibi bahar aylarının çok uzun sürdüğü ülkelerde çok görülen bir hastalıktır. Bahar alerjisi doğru tedavi ile ciddi sağlık sorunu teşkil etmeyen hastalıktır.
Bahar alerjisinin olmasındaki temel faktör; bahar aylarında havada hızla yayılabilen ağaç, çimen ve çiçeklerin oluşturabildikleri polenlerdir. Bu polenleri ağız ve burun yolu ile vücuda istemeden de almış olan bir kişinin alerjik reaksiyonlara karşı çok dayanıksız bir vücudu sahip ise vücut içerisine girmeyi başarmış bu polenler içerisinde barındırmış olduğu bazı hastalıklı maddeleri yayarak kişiyi hasta etmeye başarmış olur.
Fakat kişinin bünyesi gayet sağlıklı, dinamik ve dışarıdan gelen hastalıklara karşı dayanıklı ise bahar alerjisine yakalansa dahi saatler içerisinde kurtulup eski sağlığına geri dönebilir.
Alerjiler normal şartlarda zarar teşkil etmeyen maddelere karşı vücudun verdiği bir çeşit abartılı cevaptır. Bu abartılı cevabın boyutları bazı durumlarda vücudun bir bölümünün bazı durumlarda ise vücudun tamamı olabilir.
Bahar Alerjisi Nasıl Olur?
İnsanlık tarihi dönemi boyunca alerjik hastalıklar en sık görülen sağlık problemlerinden biridir. Bahar alerjisi, çevresel faktörlerin yanı sıra genetik yatkınlık sonucunda da kapılabilir.
Vücutta bulunan İmmün sistemi, normal şartlar altında vücut içerisine giren ve tehlike içeren virüs, bakteri veya mikroplara karşı vücudu uyararak koruma altına alır. Fakat bunun yanı sıra İmmün sistemi tehlike teşkil etmeyen bakteri ve mikroplara karşı koruma görevinden ötürü aşırı abartılı cevaplar verir ve bu aşırı cevapların geneli alerjiyi oluşturur
Alerjik hastalıkları olan kişilerde immün sistemi bazı maddelere gereğinden fazla hassastır. İmmün sistemi bu maddeler ile karşılaştığında kontrolden çıkarak kişide şişme, göz yaşarması, kaşıntı, alerjik şikayetler ve göz yaşarması gibi sağlık problemlerinin ortaya çıkmasını neden olmaktadır.
En çok karşılaşılan alerji türleri arasında polen, ev tozu, ilaçlar ve özellikle hazır gıdalar ve havyan tüyüdür. İmmün sistemi bu maddeler ile karşılaştığı vakit ilk olarak burunda tıkanıklık, hapşırık veya burun akıntısı gibi hastalıklar ile başlar ve önüne geçilmediği sürece bu problemler büyüyerek devam ederler.
Bahar Alerjisi belirtileri
Bahar alerjisine yakalanan kişi ilk başlarda hafif bir burun tıkanıklığı ve akması ile karşılaşır. İlerleyen günlerde bu problemler sulu burun akıntıları, burun veya gözlerde kaşıntılar olarak devam etmektedir. Bunun yanında halsizlik, yorgunluk, uyku bozuklukları ile gelen sinirleri kontrol edememe ve gerektiği yerde gerektiği gibi hareket edilemez. Bitmek bilmez baş ağrıları ve öksürük olarak devam etmektedir.
Bahar Alerjisinin Tedavileri
Tüm alerjik reaksiyonlarda olduğu gibi en doğru yöntemde doğru tedaviler ile alerjisi olan maddelerden olabildiğince uzak durmaktadır. Uzak durarak bahar alerjisine hiç yakalanmamak ileride çekilen sağlık sorunlarının önüne geçilmesi için en uygun yöntemdir. Fakat kaçmanın yetersiz kaldığı durumlarda kişiye ilaçlar ve doğal karışımlar verilerek ve istirahat ettirerek bu hastalıktan kurtulması sağlanıyor.
Tüm alerji türlerinde olduğu gibi bahar alerjisinde de doğru bir beslenme, yeteri kadar uyuma ve stres altında kalınmaz ise en fazla bir hafta içerisinde kişi eski sağlığına kavuşabilir. Fakat istirahatin yanı sıra ilaç kullanmak veya bu hastalığa iyi gelecek doğal karışımlar içmenin de bu tür alerjilerinin çabucak atlatılmasında da yardımcı olmaktadır.
Bunların yanında alerjik tedaviler için hazırlanmış ve yıllardır kullanılınan “Aşı Tedavisi” bir diğer adı ile “İmmunoterapi” bir başka tedavi yöntemidir. Aşı tedavisi vücut bünyesinin değişmesiyle beraber ortalama 3 ile 5 yıl koruma görevi üstlenir.
Bu aşı tedavisini genellikle yaşlılar ve kronik hastalığı olan kişiler belirli aralıklarla doktorların gözetimi altında yaptırmaktadırlar.
Bahar Alerjisine İyi Gelecek Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Bahar alerjisi gibi alerjik hastalıklarda doktorlarında ilk tavsiyesi genellikle doğal karışımlar olur. Çünkü ilaç gibi kimyasal ürünlerin tüketimi sonrasında yan etkiler göstererek daha büyük sağlık problemlerini beraberinde getirebilir.
Bahar alerjisi yaş sınırlaması olmayan bir hastalıktır. Her hastalıkta olduğu gibi bu tür alerjik hastalıklarda da ilk olarak bol bol su tüketimi gerekmektedir. Su vücuda gereken enerjiyi tek başına vermektedir.
Bu yöntemlerin yanı sıra ev ortamında rahatlıkla bulunan doğal besinler bahar alerjisi gibi hastalıkların geçmesinde yardımcı faktör olarak rol oynamaktadır. Bu doğal besinler; Ayva çayı, zencefil, pekmez, portakal çayı, ballı süt ve bunların karışımları sonucu oluşan bitkisel ürünler boğazdaki kiri önleyerek rahatlamaya ve vücuda gereken enerjiyi vermeyi sağlamaktadır.