Dudak Neden Şişer?
Dudak şişmesi, dudakların dokusunda meydana gelen iltihapla veya sıvı toplandığında kendini gösteren bir durumdur. Dudakta şişliğim oluşması rahatsızlık verici bir durum haline gelse de genel olarak bakıldığında ciddi bir rahatsızlık değildir. Fakat şişen dudakla beraber nefes almada zorluk yaşıyorsanız, vakit kaybetmeden bir doktora başvurmanız gerekiyor. Duyarlı bir bünyeye sahipseniz alerjiler, enfeksiyonlar ve birtakım yaralanmalar nedeniyle de dudak şişmesi sorunu yaşayabilirsiniz.
İçindekiler:
- Dudak Şişmesinin Nedenleri Nelerdir?
- Dudak Şişmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dudak Şişmesinin Nedenleri Nelerdir?
Dudağı Yaralama:
Dudağınızın herhangi bir sebeple yaralanması sonucunda dudakta şişlik meydana gelebilir.
Alerjiler:
Dudak şişmesinde görülen en yaygın ikinci neden alerjilerdir. Birtakım maddelere karşı alerjisi bulunan kişilerde, bu maddelerin teması veya kullanımı sonrasında vücut tepkimeye girerek dudak şişmesine neden olabilmektedir.
Dudak Çatlaması ya da Güneş Yanığı:
Dudakta oluşan çatlama da şişmeye neden olabilmektedir. Dudakların çatlaması ise uzun süreler boyunca güneşe maruz kalmak, dudağı nemlendirmek amacıyla aşırı yalamak veya kuru havaya maruz kalmak gibi birtakım nedenler sonucunda oluşur.
Vitamin Eksikliği:
Vitamin eksikliği de kimi zaman dudak şişmesine sebebiyet verebilmektedir. Özellikle B vitamini eksikliğinden kaynaklı dudak şişmesi sorunu yaşayabilirsiniz. Bu durumda B vitamini içeren besinler tüketmeli veya takviyeler kullanmaya özen göstermelisiniz.
Uçuk:
Uçuklar, genel olarak dudağın kenarında ya da üst kısımlarında meydana gelir. Bununla beraber herpes simplex olarak adlandırılan virüsün dudak dokularına müdahale etmesi sonucunda da oluşabilmektedir. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman ise dudaklarınız iltihaplı gibi bir görünüme sahip olacak ve bu da ufak bir temasta dahi bir ağrı yaşamanıza neden olacaktır.
Anjiyo Ödem:
Böcek ısırıklarına, ilaçlara veya yiyeceklere karşı vücudun gösterdiği alerjik bir reaksiyondur Dilin, yüzün ve dudağın şişmesine neden olabilmektedir.
Enfeksiyonlar:
Virüs, bakteri ya da mantarın neden olduğu enfeksiyonlar da dudağınızın şişmesine yol açabilmektedirler.
Dudak Şişmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Soğuk Kompres:
Dudağınız şiştiğini hissettiğiniz anda, şişliğin oluştuğu bölgeye soğuk buz uygulaması yapmanızda fayda var. İnce bir havlu ya da bez kullanarak buz küplerini sarın. Soğuk kompresi 10 dakikalık süre ile uyguladıktan biraz ara vererek daha sonra kompresi tekrar uygulayın. Bu uygulamayı ağrı geçene kadar ve şişlik inmeye başlayana kadar devam ettirin. Cilt yanığı oluşmasına engel olmak amacıyla buzu direkt olarak cildinize uygulamaktan kaçının.
Sıcak Kompres:
Soğuk kompres uygulamasında olduğu gibi sıcak kompres yapmak da şişliği azaltabilmektedir. Sıcak kompres ile şişen bölgedeki toplanan kan miktarı azalacak ve dudaklarıdaki kan akışı artış gösterecektir. İlk olarak steril bir bezi sıcak suya batırın ve ardından bezi sıkarak 10 dakika süre ile şişliğin olduğu bölgeye ufak hareketler eşliğinde uygulayın. Bez soğuduğu zaman tekrar sıcak suya batırarak ısınmasını sağlayın. Bu adımları bir saat sürecek şekilde aralıklarla tekrarlayabilirsiniz.
Zerdeçal:
İltihap ve mikroplara karşı tam bir savaşçı olan zerdeçaldan bir çay alarak bir miktar soğuk su ile karıştırın. Bir parça pamuk yardımı ile karışımı şişen bölgeye uygulayın. Kuruduktan sonra soğuk su ile iyice yıkayın. Günde iki kere bu karışımı kullanabilirsiniz. Zerdeçalın sahip olduğu iyileştirici özellik, enfeksiyon oluşuma ihtimalini azaltacaktır.
Tuz:
Dudakta oluşan şişlik bir kesik vasıtası ile oluştuysa, şişkinliğin inmesi için bir miktar tuz kullanabilirsiniz. Tuz, mikropları yok eder ve doğal enfeksiyon önleyici bir özelliğe sahiptir. Bir miktar ılık suya 1 yemek kaşığı tuz ekleyin ve iyice erimesini sağlayın. Temiz bir pamuk yardımıyla yaranın olduğu yere karışımı uygulayın.
Bal:
Bal, iyileştirici bir etkiye sahip ve anti bakteriyel özellikler taşır. Şişen dudaklarda da etkili bir tedavi yöntemi olarak tercih edebilir. Temiz bir pamuk yardımıyla bir çorba kaşığı balı şişen bölgelere uygulayın. 20 dakikalık bir süre ile bekledikten hemen sonra soğuk su ile iyice temizleyin. Bu işlemi günlük olarak 2 ila 3 kere uygulayabilirsiniz. Balın bilinen en önemli özellikler arasında, enfeksiyonları önlemesi ve dudakları nemlendirmesi yer almaktadır. Bal ile tedavi yöntemi kullanıldığında ağrınızı alacak ve iltihabınızı da azaltacaktır.