Uyurken Neden Konuşuruz?
Size, uyurken konuştuğunuz birileri tarafından söylendi mi? Bu durum farkında bile olmadığınız, hatta hiçbir şekilde hatırlamadığınız bir durum mu? Ya da uyuyan karınızın ya da kocanızın yanı başında, uzun süre boyunca saklanan bir sırrın açığa çıkmasını mı bekliyorsunuz?
O zaman karşı tarafa merak ettiğiniz sorular varsa sorun. Belki de aradığınız cevap, mırıltılarla birlikte gelecek ama hiç şüphesiz ki oldukça dürüst olacak!
İçindekiler:
- Uyurken Konuşmak Ne Anlama Geliyor?
- Uyurken Bile Geveze Olan İnsanlar
- Uyurken Konuşmaya Neden Olan Etkenler Nelerdir?
- Kendi Başınıza Geldiğinde Ne Yapmalısınız?
Uyurken Konuşmak Ne Anlama Geliyor?
Uykuda konuşmak, uyku süresince olağandışı davranışları belirten parasomninin bir türüdür. Oldukça fazla insanda görülebilen bu talihsiz durum, bir sağlık problemi olarak kabul görmemektedir. Uyurken konuşmak genel olarak zararsız bir durum olsa da bazı zamanlar acımasız gerçeklerin gün ışığına çıkmasına da neden olabiliyor.
Bütün gece, uyku boyunca keyifle çene çalan insanlar görülse de uykuda konuşma süresi genel olarak 30 saniye süren belirli periyodlarda gerçekleşir. Uykusunda konuşan insanlar genel olarak kendi kendilerine konuşurlar. Ancak kimi durumlarda rüyada görülen kişiyle veya kişinin yanında yatan insanla konuştuğuna da tanıklık edilmektedir.
Uyurken Bile Geveze Olan İnsanlar
Aslında birçok insan uykusunda konuşur. 3 ila 10 yaş grubunda yer alan çocukların üçte birinin uyku sırasında konuştuğu gözlemlenirken; bu oran yetişkinlerde %5 oranındır. Uyku konuşmaları, kişiden kişiye değişen ve cinsiyetten bağımsız bir şekilde, birçok vakada kısa periyodlar halinde ilerler. Bazı vakalarda da tüm geceye yayılarak uzun konuşmalar eşliğinde kendisini gösterir.
Uyurken Konuşmaya Neden Olan Etkenler Nelerdir?
Uykuda konuşmanın rüyalarla bağlantılı bir şekilde meydana geldiğini düşünebilirsiniz ancak bilim insanları henüz o kadar da kesin bir bulguya rastlamış değil. Uyurken konuşma durumu sadece rüya görülürken değil, aynı zamanda uykunun herhangi bir aşamasında da sık sık görülebilmektedir. Bahsi geçen gece monologları kendi kendine var olsa da bu duruma neden olan başka etkenler de olabiliyor. Uyurken konuşmaya neden olan bazı etkenler:
- Uyku düzensizlikleri
- Sağlık sorunları
- Kullanılan ilaçlar
- Fazla stres
- Yüksek ateş
- Uyuşturucu kullanımı
- Duygusal durumlar
Eğer uyurken sırlarınızın gün ışığına çıkmasını istemiyorsanız, bu konuda bir uzmana başvurmanızı tavsiye ediyoruz. Ancak uzman bir doktora başvurma vaktiniz, bu durumun size ciddi bir sıkıntı ve stres verdiği durumlarda tavsiye ediyoruz. Eğer uykuda konuşurken çığlık atmaya varacak kadar sert ve keskin tepkiler veriyorsanız, çok fazla korku ya da şiddet hali söz konusuysa bir uzmana başvurmanız gerekiyor.
Eğer bu sorunu yaşayan çocuğunuzsa ve bu durum kronik bir durum halinde ilerliyorsa, bir pediyatriste başvurmanızda fayda var. Yaşadığınız bu sıkıntıyı ne kadar zamandır sürdüğünü hesaplayarak doktorunuzun işini kolaylaştıracak ve daha hızlı bir çözüm yoluna ulaşmasınında yardımcı olacaktır.
Kendi Başınıza Geldiğinde Ne Yapmalısınız?
Günümüzde bu sorunun çözüme kavuşması adına herhangi belirlenmiş bir yöntem bulunmamaktadır. Bununla beraber aşağıda yer alan tavsiyeler, sizi biraz olsun rahatlatabilir.
Stres içerisindeyseniz, stresten kurtulmanın yollarını bulmaya çalışın. Gece uykularınızı tam aldığınızdan emin olun. Uyku açıklarınızı kapatmaya özen gösterin ve iki haftalık olacak şekilde, periyodlar halinde bir uyku günlüğü tutmayı deneyerek, olanları günlüğünüze kaydedin. Kullandığınız ilaçların etkilerini araştırın ve ne sıklıkla kullandığınızı kaydedin. Yediğiniz ve içtiğiniz besinlerin bir listesini oluşturun. Alkol ve kahveyi sık bir şekilde tüketiyorsanız, kontrol altına almaya çalışın. İlgili uzmana başvurmaya karar kıldığınız takdirde, alacağınız bu notlar sayesinde sizin için en uygun olan çözüm ya da tedavinin oluşturulmasına yardımcı olacaktır.